Moliner potència que els pobles siguen més sostenibles i que això els ajude a estalviar més de 15 milions de les seues despeses estructurals

0884-05-03-14-XILXES

Ajudar amb mesures estructurals a què els municipis siguen energèticament més sostenibles i que això els revertisca un estalvi en les seues despeses a mitjà i llarg termini perquè destinen eixa inversió a prestar millors servicis als ciutadans. Així es resumix l’aposta integral pel desenvolupament sostenible que està duent a terme el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, articulada a través de distints plans reglats amb tal d’igualar les oportunitats d’accés de tots els municipis i dotar de la màxima transparència a eixos processos. És el cas del Pla d’Eficiència Energètica, el Pla d’Eficiència Hídrica, el Pla Provincial de Depuradores, el Pla de Modernització Electrònica i les mesures dutes a terme per a augmentar el reciclatge de residus a través dels distints consorcis de la zona nord, sud i centre de la província.

El diputat de Desenvolupament Sostenible, Mario García, ha explicat que “després d’estos anys de gestió, ha sigut una legislatura en què ens hem centrat a ajudar als ajuntaments a què consumiren el més just per a mantindre energèticament les seues necessitats i detectar excessos de gasto energètic per a reinvertir eixos excessos en millors servicis als seus ciutadans. Per això hem auditat els consums energètics, els consums hídrics, i hem permés un estalvi mitjà del 30% de la factura de la llum als ajuntaments”.

Nous servicis online en el CPER per a estalviar llum

Els pobles de la província de Castelló reduiran encara més la seua factura de la llum després de completar la Diputació un Pla d’Eficiència Energètica que ja els ha estalviat ja una mitja del 30% del seu consum energètic. Així, la institució ha implantat dos noves ferramentes online que ja ha activat estos dies amb la posada en marxa de la pàgina web del Centre Provincial d’Energies Renovables (CPER) , cper.dipcas.es.

En eixe sentit, el diputat García ha explicat que “tots els diners estalviats ha repercutit en millors servicis, en instal·lacions més sostenibles i en noves obres repartides pels 135 municipis de la província que han pogut fer els pobles, des de la seua diversitat, per a prestar millors servicis i millor qualitat de vida als seus veïns”.

És un pas més en el camí traçat pel president Moliner d’impulsar inversions estructurals que ajuden als ajuntaments a ser administracions més eficaces al servici del ciutadà, minorant els seus gastos corrents i agilitzant el seu funcionament. L’activació d’estos servicis online completa el Pla d’Eficiència Energètica amb què la Diputació ha estalviat als ajuntaments més de 14 milions d’euros a través d’una inversió de 2.550.000 euros.

Eficiència hídrica i depuració d’aigües

El consum eficient de l’aigua és una altra de les principals preocupacions de la Diputació en matèria de sostenibilitat. Així, els municipis de la província de Castelló estalvien diàriament 8.008.800 litres d’aigua gràcies al treball de localització i control de fugues realitzades per la Diputació en les xarxes d’abastiment i distribució d’aigua potable. Així, en l’últim exercici registrat, els tècnics de la institució provincial van realitzar un total de 127 inspeccions en municipis i es van trobar 145 fugues.

Bona part de la inversió provincial en matèria hídrica, entorn dels 7 milions d’euros, es dirigix al manteniment de 92 depuradores en els municipis de Castelló. Entre els distints indicadors que apunten a l’aposta per la sostenibilitat de la Diputació figura que ha aconseguit, a través de les 92 instal·lacions de sanejament i depuració d’aigües residuals que gestiona en els municipis menors de 5.000 habitants de la província, que les 6.103 tones de fangs produïts s’aprofiten íntegrament com a fertilitzant de qualitat en més de 180 hectàrees de terreny agrícola. Açò és fruit dels treballs de control dels abocaments industrials al clavegueram i de la implicació dels ajuntaments implicats, amb la qual cosa s’ha evitat la presència de metalls pesants en els fangs i afavorit les seues bones propietats agrícoles.

Referents en el reciclatge de residus

La Diputació ha aconseguit situar a la província com a referent europeu en el reciclatge dels residus municipals a través de l’Associació Internacional ACR+. Així, la inclusió de la institució provincial en l’Observatori Europeu per al Reciclatge de Residus Municipals que manté actiu esta entitat constata el bon comportament que estan tenint les iniciatives que la institució està implantant en els municipis castellonencs. És el cas de la campanya ‘Si + reciclas – pagas’, que va permetre ja en 2014 realitzar més de 14.000 bonificacions als castellonencs, amb rebaixes en el seu rebut del fem que oscil·len entre el 5% i el 95%.

Rentabilitzar la massa forestal de forma responsable

El Pla d’Aprofitament de Massa Forestal que està impulsant la Diputació permetrà regular l’ús de les 133.000 tones de biomassa agroforestal de la província, amb l’objectiu final de generar una nova font d’oportunitats per als pobles de Castelló.

Este full de ruta, elaborada per l’empresa pública Vaersa en col·laboració amb els tècnics de l’àrea de Desenvolupament Rural, coordinada per Domingo Giner, contempla, entre altres apartats, un complet diagnòstic de l’oferta de biomassa que produïxen les muntanyes de la província de Castelló; un minuciós estudi sobre la demanda potencial d’este combustible; i un programa d’acció amb 10 línies concretes a desenvolupar per a impulsar este sector estratègic capaç de repercutir directament en el desenrotllament econòmic del territori.

Entre altres xifres, destaquen les 300.000 hectàrees de massa forestal i arbòria de la província, que produïxen el 43% de la biomassa forestal de la Comunitat Valenciana; o l’estimació de la demanda a Castelló d’este combustible en més de dos milions de tones, amb gran protagonisme de la indústria ceràmica que comprén el 87% de la dita demanda.

Posted in Sin categoría @ca.